Lotta Hammar

Om

 
 

Vad jag gör:

Så vad gör jag egentligen? För att sammanfatta kan man säga att man genom att måla imiterar olika typer av ytor; till exempel marmor och trä, läder, sammet, förgyllning mm. Det innebär även att måla dekorer av olika slag; väggfält enligt 1700- till 1900-talets rådande interiörmåleri samt tak- och golvmålningar, dekorativ mönstermålning av olika slag och så kallat trompe l’œilmåleri [trompe l’œil = ”att lura ögat” på franska].

 
 
 

När allting började

Efter avslutad grundskola gick jag treårig ekonomisk linje. Tre år då jag undrade varför jag gick där, när jag egentligen bara ville måla. Direkt efter gymnasiet gick jag en konstskola och kände då att jag var på rätt väg i livet. Allt eftersom åren gick skulle det också visa sig att jag ju faktiskt fick nytta av åren i gymnasiet ändå. Framför allt av företagsekonomin och franskan. 

IMG_0938.jpg

Efter att ha blivit antagen och gått en utbildning i dekorativt måleri i Paris 1994-1995 bestämde jag mig för att satsa på måleriet på heltid. Jag startade mitt eget företag. Det är ett val jag aldrig har ångrat. Det är fortfarande lika roligt och bjuder hela tiden på nya utmaningar. Måleriet har tagit mig såväl ut i Europa som till USA där jag har fått utöva mitt yrke.

 
 

Innan jag bestämde mig för att gå skolan i Paris jobbade jag på Medborgarskolan på avdelningen för konst och hantverk samt på Tillskärarakademin. Jag var tjänstledig till och från under min tid som anställd och gick olika konstkurser. Den tid som fanns över ägnade jag åt att hålla kurser i dekorativt måleri. Jag håller ännu några av de kurserna; det är väldigt lärorikt och inspirerande att få lära ut.

En vis människa sa en gång att man lär så länge man har elever. Efter 25 år som lärare kan jag bara instämma. 

 
 

Curriculum Vitæ (CV):

  • 1989: Folkuniversitets Stora konstkurs; kroki, oljemåleri, grafik och  skulptur.

  • 1990-1995: Anställd på Medborgarskolan och Tillskärarakademin

  • 1993: Började undervisa i dekorativt måleri på Medborgarskolan. Jag fortsatte sedan i Vuxenskolans regi och nu driver jag kurserna själv.

  • 1994-1995: Dekorativt måleri, Konstskolan Cours Renaissance i Paris.

  • 1995: Startade företaget Trompe L'Œil Dekorationsmåleri samtidigt som jag jobbade kvar halvtid på Medborgarskolan. Företaget bytte sedan namn till Lotta hammar Dekor & Måleri.

  • 2000: Startade Karla Design & Dekorationsmåleri med Sara Kebbon och Hanna Säfström.

Samt under årens lopp ett flertal vidareutbildande kurser, bland annat hos Palm Fine Arts i Norrköping.