Lotta Hammar
IMG_1635.jpg

Offentlig miljö

 

Nationalmuseum

 

Takkupoler

Under några intensiva månader från oktober 2017 till februari 2018 fick jag tillsammans med mina två kollegor Sara Kebbon och Hanna Säfström ännu ett fint uppdrag i Nationalmuseums byggnad. Vi hade innan detta utfört en restaurering av deras takrosetter. 

 
 

Denna gång gällde det att måla kupoltaken i en av de stora salarna. Originalmålningarna målades över med vit takfärg någon gång under 1900-talet. I ett av taken togs originalmålningen fram under slutet av 1900-talet och nu under den stora renovering som pågår bestämdes det att samtliga tak skulle målas lika det framtagna originaltaket. När museet öppnas igen den 13 oktober 2018 kan ni gå och se resultatet, totalt 14 stycken kupoltak som återfått sitt forna utseende lika originaltaket.

 

Takrosetter:

 

Tillsammans med mina två kollegor Hanna Säfström och Sara Kebbon på Karla Dekorationsmåleri fick jag i början av år 2016 uppdraget att måla takrosetter till Nationalmuseum som sedan 2013 genomgår en omfattande totalrenovering. 

 
 
 
 

71 stycken nytillverkade takrosetter fyllde under några veckor vår lokal på Karlavägen 68. De är gjorde efter fyra stycken originalförlagor från museet . I magasinet Kulturvärden finns en omfattande artikel att läsa om vårt arbete med den lilla men ändå så viktiga pusselbit i denna omfattande renovering.

 
 

 

Takmålning i Liljeholmen

 

Vid Liljeholmstorget i Stockholm skapade och målade jag tillsammans med min kollega Sara Kebbon från Karla Design & Dekorationsmåleri upp dessa två takmålningar åt en bostadsrättsförening. Våra inspirationskällor till detta projekt var den närliggande sjön Trekanten, Liljeholmens Stearinfabrik som startade sin produktion i detta område samt Carl Michael Bellman. Under arbetets gång gjordes ett reportage av Tidningen Liljeholmen/Älvsjö där ni kan läsa mer om denna målning.